Workshops

Als zelfstandige geef ik verschillende workshops en gastlessen. Dit doe ik onder meer bij Stichting ROET en ook heb ik gastlessen verzorgd bij The Talent Institute in Amsterdam en geef ik met Filmcollectief Chillground jaarlijks een korte workshop film op de middelbare school ’t Rijks in Bergen op Zoom.

workshops01

De lesinhoud en opbouw kan per situatie verschillen. De basis van elke workshop of reeks gastlessen bestaat uit de volgende drie delen:

  • Hoe verzin je een film en hoe werk je dit uit?
  • Wat komt er kijken op een filmset, hoe pas je de beeldkaders toe en hoe maak je de film?
  • Hoe brengt de post-productie de film tot een mooi resultaat en een zelfreflectie op het eindproduct.

Bij een reeks van bijvoorbeeld 8 lessen zal de nadruk in de eerste lessen vooral liggen op de voorbereiding, wordt er een volle dag besteed aan het opnemen van de film (zoals op een filmset met de zelfde taakverdelingen, inclusief opnameplanning, samenwerken met acteurs, lunch, wrap) en zal er naast een les samen monteren nog een afsluitende dag zijn waarin er kritisch wordt gekeken naar het eindproduct en wat er wel of niet goed is gegaan.

In een enkele les van slechts een of twee dagdelen sta ik minder stil bij het algemene proces en wordt er vooral gefocust op het maken van een kleine film waar ik de montage grotendeels zelf van verzorg.

Aandachtspunten in de workshops zijn verder onder meer: Samen leren brainstormen, beeldtaal, acteren voor de camera, decoupage, monteren en kritisch leren kijken.

workshops02

Het op maat maken van een workshop en/of gastles is geen enkel probleem: Stuur me een mail en in overleg kan ik een voorstel van een lessenplan maken.

workshops03

De film hieronder is door leerlingen zelf bedacht, geschreven en opgenomen.